5 Haziran 2019 Çarşamba

AIESEC HAKKINDA SIKÇA SORULAN 13 SORU: Gitmeden Önce Bilmek Gerekenler

Mesela bu proje konaklamayı sağlıyor.
Yemek ve bilgisayar sağlamıyor.
Benim AIESEC'teki gönüllülük (volunteer) deneyimimden sonra AIESEC'e gitmek isteyen pek çok insandan sorular aldım. İşte AIESEC Gönüllülük hakkında sıkça sorulan sorular ve -kendi tecrübem dahilinde- yanıtları.

AIESEC, gittiğim yerde neyi karşılıyor?
AIESEC gittin ülkede/projede konaklamayı sağlar. Genelde bir yurt ortamında veya host aile yanında konaklarsın. Bazı projeler yemek de temin ediyor. 
(Projede nelerin sağlanıp nelerin sağlanmadığını proje sayfasında görebilirsin.)

AIESEC'e gidersem hangi masrafları ben karşılıyorum?
Gideceğin ülkedeki harcamalarını (cep harçlığı), uçak biletini ve pasaport-vize masrafları sen karşılarsın. Adı üstünde bu bir gönüllülük. 

Mülakatta neler soruyorlar?
Benin gittiğim eğitim ile ilgili projede şu soruları sormuşlardı: Kendini kısaca tanıtır mısın? Romanya'yı neden seçtin? Romanya hakkında neler biliyorsun? Bu projeyi neden seçtin? En güçlü üç özelliğin nedir? En zayıf üç özelliğin nedir? Katıldığın projede iki çocuğun kavga ettiğini görsen ne yaparsın?

Gittiğim yerde benimle ilgilenecekler mi?
Bu ülkeye göre değişir. Gittiğin yerde sana bir "buddy" atanır. Buddy orada yaşadığın sorunları çözmeye, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Gerektiğinde tercüman olur.
Benim gittiğim yerde (Romanya, Yaş (Iaşi)) buddy'lerimiz ve AIESEC çalışanları bize yardım ettiler. Hava alanında karşılayıp yurda bıraktılar. Süreç boyunca sorunlarımızla ilgilendiler, bizimle arkadaş oldular. Müze gezileri düzenleyip, konsere götürdüler.
Ama Mısır'a giden bir arkadaşım buddy'si ile hiç tanışmadığını, çalışanların katılımcılarla ilgilenmediğini söyledi.
Yani bu gittiğin ülkeye göre değişiyor. 

Nerede kalacağım? Kalacak yerler nasıl?
AIESEC Gönüllülük'te (Volunteer) genelde öğrenci yurtlarında veya host ailelerin yanında konaklarsın.
Yurtlar genel olarak çok iyi olmuyor. Konfor arama. Benim gittiğim yerde (Romanya, Yaş (Iaşi)) yurt katları toz kokuyordu. Tüm kata tek bir mutfak tahsis edilmişti ve mutfak yağ kokuyordu. Tuvalet ve banyolar tüm katın kullanımına açıktı ve çok hijyenik değildi.
Yine de bu konforsuzluk durumunu kendi dayanma gücüne bir meydan okuma olarak görebilirsin ve tahammül etmeye çalışabilirsin. Sonunda konforsuzluk toleransın artmış ve güçlenmiş olabilir :)

Çok masraflı mı?
AIESEC Gönüllülük için (Volunteer) Türkiye'de bulunduğun şehrin şubesine ödeme yapman gerekir. (2019'da 750 TL) Gideceğin şehrin şubesine de gidince ödeme yapman gerekir. (2018'de Romanya'ya 80 Avro idi) Bunun yanında oradaki harcamaların, uçak bileti, pasaport-vize masrafları da sana aittir.
Pahalılık durumu gideceğin ülkeye göre değişir. Örneğin Mısır, Hollanda'ya göre daha ucuzdur.

Bulunduğum şehirde AIESEC şubesi yoksa?
O zaman senin şehrinden sorumlu başka bir şube vardır. Şehrine en yakın AIESEC şubesi, sürecinin takipçisi olacaktır. Orayla iletişime geç.

Gezebiliyor muyuz?
Proje boyunca aynı ülke içinde gezebilirsin. Örneğin hafta sonları şehir dışına çıkabilirsin veya boş zamanlarında şehir içinde gezebilirsin. Ama proje boyunca ülke dışına çıkamazsın.

O sırada başka ülkelere de gidebiliyor muyuz?
Proje boyunca ülke dışına çıkmak yasak.

Dil geliştirmek için nerelere gitmeliyim?
Gideceğin her yerde İngilizce dilinde iletişim kuracağın için -bence- hangi ülkeye gidersen git İngilizcen gelişir.

Vize nasıl alınıyor? AIESEC vize ayarlıyor mu?
AIESEC vize ayarlamıyor. Ancak konsolosluktan vize almak için sana yardımcı olması adına karşı taraf (gideceğin şehirdeki AIESEC şubesi) sana bir davet mektubu gönderebilir. Bu mektup konsolosluktan vize almanı kolaylaştırabilir.
*Yeşil Pasaportun varsa vize çıkarttırmaya ihtiyacın yok.

AIESEC'e katılmak için hangi vizeyi almam gerekir?
AIESEC Gönüllülük için (Volunteer) genelde turist vizesi alınması önerilir. Bu yeterli olur.
*Yeşil Pasaportun varsa vize çıkarttırmaya ihtiyacın yok.

Pasaport nasıl alınıyor?
Pasaport çıkarttırmak için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nden çevrimiçi olarak randevu alman gerekiyor. > https://randevu.nvi.gov.tr/default/index?type=3 Detaylı bilgiyi internet sitesinde bulabilirsin.

Daha fazla yanıt için şehrindeki (veya şehrinden sorumlu) AIESEC şubesi ile iletişime geçebilirsin.

Benim 2018 yazında Romanya'daki tecrübemi okumak için buraya tıkla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder