26 Mart 2022 Cumartesi

ONE of US is LYING 1. Sezon Konusu, Yorumlar ve Karakter Analizi

Birimiz Yalan Söylüyor, Mart 2022'de Netflix'te ilk sezonu yayınlanan, 8 bölümden oluşan dizi. Dizi, Kaliforniya'nın Bayview kasabasının aynı adlı lisesinde geçiyor. Ergen ve lise dizisi sevenlerin beğeneceği bir dizi. Sezon boyunca Pretty Little Liars havası veriyor. Euphoria gibi hardcore değil, gerilim dozu yerinde, tatlı bir dizi. 😊 Dizinin konusunu ve yorumlarımı hemen paylaşayım. Puanım ise biraz aşağıda :)

Konusu

Simon insanların çirkin sırlarını bulan ve bu sırları AbouTHAT (O Konuda) adlı uygulamada ifşa eden bir lise öğrencisidir. Bu sebeple okulunda nefret edeni çoktur. Bir gün Simon, Addie, Bronwyn, Nate ve Cooper adlı diğer 4 öğrenci ile cezaya kalır. Odada sadece bu 5 öğrenci varken Simon bir alerji atağı geçirir ve ölür. Ölümü çeşitli sebeplerden dolayı şüphelidir ve diğer 4 öğrenci cinayet şüphelisi haline gelirler. Tüm eyalet onların suçlu olduğunu düşünür ve medyaya Bayview Dörtlüsü olarak anılırlar. Cinayetin suçlusu, bu dört öğrenciden biri de olabilir, başka biri de. Bu dört öğrenci birbirlerine güvenmeye çalışırken her bölümde birinin sırrı ortaya çıkar ve birbirlerine güvenme konusunda zor zamanlar yaşarlar. Ancak gerçek suçluyu ortaya çıkarmak için birbirlerine güvenmek zorundadırlar. Kim yalan söylemektedir?

Yorum ve Puan

Sırlar, cinayet ve suç... Karakterlerin bazen arkadaş olmaları, bazen gerilmeleri, kanıt toplamaya çalışmaları ancak asla polisten yardım almamaları, sürekli boylarından büyük işlere girişmeleri ve maceralara atlamaları ile dizi bana Pretty Little Liars'ı bolca anımsattı. Bir dedikodu uygulaması amacı ile okuldaki yalanların deşifre edilmesi ise tam bir Gossip Girl havası veriyor. Birimiz Yalan Söylüyor, Netflix versiyonu, yeni nesil bir Pretty Little Liars ve Gossip Girl karışımı. Dizi boyunca ben tam bunları düşünürken sezon sonu sahnede kahramanlarımızın kimliği belirsiz bir şahıs tarafından şantajlı mesaj almaları ise PLL dozunu epey yükseltti.

Ne yalan söyleyeyim özellikle PLL'yi çok özlemiştim ve bu dizi özelemimi epey giderdi. Eğer siz de PLL veya GG'yi özlüyorsanız One of Us is Lying'i beğenme ihtimaliniz çok yüksek. Diğer yandan karakterler tatlı ve hepsinin hoş hikayeleri var. Bu hikayeler dramaya çok boğulmadan ele alınmış. Dizinin gizemleri gelişirken karakterlerin kişisel yolculuklarını da izlemeyi sevdim. Gerilim dozu ise aşırı değil, tam kararında. Diziye puanım 9/10. 

Karakter Analizi

Karakterleri incelemeden önce söylemeliyim ki dizi son derece klişe Amerikan dizisi karakterlerine sahip. Neredeyse özgün bir karakter yok gibi. Okurken anlayacaksınız. 

Nate: Annesi bipolar bozukluk hastası, babası alkolik. Geçimini sağlamak için uyuşturucu satan ama hep en doğru şekilde davranan biri. Yani yakışıklı, belalı ama özünde iyi karakter. Erdemli ve arkadaşlarını düşünen tavırlarıyla sevgimizi kazanıyor (ve bir de o güzel gözleri ile...) 

Addy: Sarışın ve aptal karakterimiz. Salak olduğu için nasıl da üzülüyor...😟 Sevgilisi (Jake) onun isteklerini önemsenmiyor ve o, sevgilisini memnun edememekten korkuyor. Ancak o kadar tesir altında kalmış ki maruz kaldığı manüpülasyonun farkında değil. Dizi boyunca son derece stratejik kararlar aldı ve aslında ne kadar zeki olduğunu kanıtladı. Tatlışlığına benim kanım epey ısındı. 

Bronwyn: Derslerinde "aşırı başarılı", çalışkan, zehir gibi zeki karakterimiz. Ailesi onun derslerde en iyi olmasını ve Yale Üniversitesi'ne gitmesini istiyor. Zavallı Bronwyn ailesinin beklentilerinden dolayı ne kadar baskı altında hissettiğini zamanla fark ediyor. Zekasını ve liderlik becerisini esrarları çözmek için kullanıyor ve arkadaşlarına faydalı oluyor. İş bitirici tavırlarına hayran kaldım. 



Cooper: Bir Güney eyaletinden buraya taşınan, Beyzbolda ismini duyurmuş bir öğrenci. Babası onun muhteşem beyzbol başarıları kazanmasını ve ailesini zengin etmesini bekliyor. Beyzbolu seviyor, hem de ailesini kurtarmak için çok çalışıyor. Ancak erkeklerden hoşlandığını, beyzbol dünyasında geyliğe yer olmadığı için gizliyor. En büyük tutkusu beyzbolu ve varoluşunu bir arada yaşamakta zorlanıyor. 

Simon: Her şey onun başının altından çıktı. İlk başta kimsenin umursamadığı, fark edilmeyen
"kaybeden" bir öğrenciydi. Popüler çocuklardan nefret etmeye başlayınca, insanların iki yüzlülüğünü kanıtlamak için bir dedikodu uygulaması olan AbouTHAT'i başlatıyor ve insanları bir bir deşifre ediyor. İnsanların sırlarını öğrenmek için her yola başvuruyor ve onun bilmediği bir sık yok. Bana kalırsa sadece, en yakın arkadaşı Jake, popüler olunca terk edilmiş hissetti ve popülerlere düşman kesildi. 

Jake: Yakışıklı, popüler, zengin oğlanlardan. Addy'nin sevgilisi. Addy'nin isteklerini önemsemedi, kendi isteklerini dayattı, kızgınlığı ile Addy'yi korkuttu ve Addy'yi yönlendirdi. Jake kendini haklı ve üstte gören, narsist bir karakter. Hep masum çocuğu oynadı ama epey tehlikeli bir yanı da var 🤫

Meave: Bronwyn'in kardeşi. Bilgisayar kullanmada iyi. Kanser geçirdi ve ailesi onunla epey ilgilendi. Ablasının onu fazla korumasından bıkmış. Zekasını ve bilgisayar kullanma hünerlerini ablasına yardım etmekte kullanıyor. 


Janae: Yalnız, içe dönük ve gotik bir karakter. Ölen Simon'ın en yakın arkadaşıydı. Meave ile geçen yaz yakın arkadaş olmuşlardı. Meave'den hoşlanıyor. Simon'ın anısına esas suçlunun bulunması için Bayview Dörtlüsü ile işbirliği yapıyor. 



(Tat-kaçıran/Spoiler) Karakterlerin Sırları

Nate'in sırrı: Geçen yıl satış yaptığı bir çocuğun aşırı doz komasına girmesi.

Addy'nin sırrı: Jake'i geçen yaz TJ ile aldatmış olması. 

Bronwyn'in sırrı: İleri Kimya dersinden geçmek için sınav sorularını çalmış olması. 

Cooper'ın sırrı: Eşcinsel olması ve geldiği okulda bir adamı yaralamış olması. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder