21 Nisan 2020 Salı

Orange Is The New Black 6. Sezon İnceleme


Orange is the new black 6. sezon 27 Temmuz 2018'de yayınlandı. Kısaca konudan bahsettikten sonra (spoiler içermeyen) dikkatimi çeken detaylardan bahsedeceğim. Doğrusu hapishane artık değiştiği için ve bol miktarda yeni karakter geleceği için başta düşündüm ki bu sezon çok da eğlenceli olmayacak, eski sezonların tadını bulamayacağım. Ancak şaşırtıcı şekilde epey keyif aldım ve yeni karakterler öncekileri aratmadı. Buyurunuz.


6. Sezon Konusu: (Spoilersız)
Piscatella öldürülmüşür. Eyalet polisi isyancılardan şüphelenir ve onu hangi mahkumun öldürdüğünü bulmaya çalışır. Bunu kimin yaptığını bilenler ağızlarını açmazlar. Sezonun büyük bölümü boyunca şüpheli kadınlar sorgulanır. Linda Ferguson, işine geri döner ve Litchfield'ın -isyandan dolayı- bozulan imajını onarmaya çalışır. Bu sırada Natalie Figueroa ile çalışmak durumundadır. Natalie ve Linda sürtüşmeler yaşar. Natalie ve Joe'nun ilişkisi renkli bir hal alır. Kızlar yüksek güvenlikli yeni hapishaneye adapte olmaya çalışırlar. Bu sırada kendilerini bloklar arası bir savaşın ortasında bulurlar. C Blok'ta Carl ve D Blok'ta Barb adlı iki kız kardeş geçmişte yaşananlardan ötürü birbirlerine düşmanlardır ve bulundukları blokları da birbirine düşman etmişlerdir. Ayrı bloklara düşen Litcfield'lı kadınlar, "karşı karşıya gelme" durumundan ötürü bir sınavdan geçerler. Red ve kızları da sadakat testi verirler. Red, Tasha, Ruiz zor zamanlar yaşarlar.

Yazının devamı tat kaçıran (spoiler) içeriyor olabilir.

Gelelim dikkatimi çeken detaylara ve yorumlarıma. Diğer sezonlarda olduğu gibi bu sezonda da Amerikan kapitalizminin nasıl işlediğini gördük. Şirketler ve patronlar kendi imajları ve cepleri ile ilgileniyor, kimse halkı umursamıyor. Örneğin, Linda -imaj tazelemek için- hapishanenin adını değiştiriyor ve reklam filmi çekiyor. Bu reklam filminde oynayan mahkumlar şu sözleri söylüyorlar: "Burada aldığım eğitimler ile buradan çıkınca bir becerim olacak, iş bulabilirim." "Sağlığımıza iyi bakıyorlar!" İşin aslı şu ki insanlar bir spor aktivitesini bile zar zor yapabiliyorlar, dans kurslarını yetkinliği olmayan bir gardiyan veriyor, faydalı kurslar için bütçe ayrılmıyor. Yani reklam filminde anlatıldığı harika verimli vakitler geçirmiyor hiç kimse. Dahası kadınlar, ihtiyaç duydukları ilaçlara ve tedaviye de erişemiyorlar. Yani temel sağlık gereksinimleri bile karşılanmıyor. Çünkü kimse mahkumları umursamıyor. Önemli olan "biz onlara iyi bakıyoruz" diye reklam yapmak sadece!


Joe bencil olmayan, iyilik için çalışan ve değerleri için mücadele eden tek karakter sanırım. Ücretli izne çıkarılınca ve Taystee için yaptıkları yetersiz kalınca "artık sadece kendimi düşüneceğim", "beni mutlu eden şeyleri yapacağım", "yeni biriyim" havalarına girdiği ama sonrasında yere çakıldığı anlar da çok insani idi. Natalie'ye aşık oldu. Natalie ona yüz vermese de pes etmemesi bana çok samimi geldi. Natalie ve Joe'nun yakınlaşması güzeldi.


Natalie kıvrak zekası ve politikacı tutumunu yine konuştur. İki tilkiden hangisi -Linda mı Natalie mi- galip olacak derken Natalie beni gülmekten öldürerek havalılığını korudu. Natalie'nin aklına, laflarına hayran kalmamak elde değil!

İmaj tazelemek mi istiyorsun? Böyle şeyleri biz yapmayız. Yerel bir üniversitede Halkla İlişkiler okuyan ücretsiz bir stajyer al. Böyle şeyleri onlar yapar.
Fark yaratmak istiyorsan, Taystee'nin suçsuz olduğunu söylemek yerine isyana YIK'nın ihmalinin yol açtığını ortaya at. Laflara bak ayol!
Ayrıca 6. sezonda Natalie'nin kocası, ev hayatı, yakınlaşma korkusu gibi özel şeylerini daha fazla tanıma fırsatımız oldu.


Barb ve Carol adlı kız kardeşler hapishanenin müdavimi olmuşlar ve kaldıkları blokları birbirine düşürüp türlü dolaplar çevirerek bu sezonun ana çatışmasını oluşturdular. Bu iki kız kardeşin husumetlerinin sebebi olan "anı"nın altından müthiş bir komedi çıktı; doğrusu, üzülsem mi eğlensem mi bilemedim. İzleyin görün. İki manyak da hak ettiğini buldu, diyeyim. Ayrıca bu ikisi sosyopati örneği olarak da ele alınabilirler çünkü çok küçük bir amaç için kanın gövdeyi götürmesini umursamadılar. İnsanların ölmesi onlar için sadece onlara zaman kazandıracak bir olaydı. Mantık sıfır. Ölümün değeri yok. Zaten kardeşlerini soğukkanlılık ile öldürmelerinden belliydi. "O anıyı ben yaşadım, sen yaşamadın" davasının sonunda da gördük ki bunlar gerçeklikten hafif uzaklaşmışlar. Karakterlerin ailelerine bakınca sevgi olmadan, hakaret ve baskı ile büyütüldükleri açık.

6. Sezonda Neler Oldu? (Özet - Spoilerlı)

Bu özeti kendime hatırlatmak için yazıyorum. Boş verebilirsin.

Red, kızlarından kazık yediği için çok üzgündür. Barb ve Carol'un husumeti bir anıyı kimin yaşadığı üzerine başlamıştır. Red, Frieda'dan yediği kazıktan dolayı Carol'a yakınlaşır çünkü Frieda geçmişte Carol'a da kazık atmıştır. Nicki, zeki ve komik tavırlarından dolayı Barb'ın sevgisini kazanır. Alex hapishane dramasından uzakta kalmaya çalışırken Piper'ı korumak için dramaya dalmak zorunda kalır. Yeni oda arkadaşı Piper'ı hiç hoş karşılamaz. Badison lakaplı Madison, güçlü olduğunu ispatlamak için Piper'a kötü davranır, onu hırpalar ve zamanla onunla rekabet eder. Alex, Piper'ı Madison'ın gazabından korumak ister. Bu arada Madison, kendini tanıttığı kadar oranın patronu veya belalısı değildir. Oranın asıl patronu olan Carol, son zamanlarda Madison'dan memnun değildir. Bu sebeple Madison daha da hırslanır. Madison, bu belalı ayaklarına lisedeki zorbalıklardan sonra başlamıştır. Aleida, yeni iş bulmaya çalışırken besin takviyesi satmaya başlar. Hapishanedeki gardiyanlardan olan Rick Hopper ondan hoşlanır ve birlikte yaşamaya başlarlar. Sıkıcı hayatından bunalan Rick, Aleida ile  hapishaneye uyuşturucu sokmaya başlar. Tek arzusu umursanmak olan Dianara, Barb'ın sağ kolu olan -daddy- Vicci Martinez'in ilgisinden memnun kalır ve flört ederler. Ayrıca, Dianara -annesi aracılığı ile- dışarıdan uyuşturucu temin edebildiği için önem kazanır. Piper'a erken tahliye çıkar çünkü Rick Hopper, Piper'ın, uyuşturucu sokma işini öğrendiğini sanarak onu postalamaya karar verir. Oysa Piper onun içeri uyuşturucu soktuğunu bilmiyordu, sadece Badison'dan korunmak için gardiyandan yardım istiyordu. Küçük Piper ne bilsin bu gardiyanın Aleida ile aşk yaşayıp uyuşturucu kaçakçılığı işine girdiğini. Alex ve Piper sembolik olarak evlenir. Sezonun en tatlı sahnesiydi. Tekrar açayım da izleyeyim. Cindy ve Suzanne'in gördüklerini söylememesi yüzünden Tasha suçsuz olduğunu ispat edemez ve -sanırım- idama mahkum edilir. Blanca tahliye edilmez. Başka bir hapishaneye sevk edilir. (Sebebini anlamadım. Belki de yanlış haber almıştı.)

Sen Orange is The New Black 6. Sezon hakkında neler söylemek istersin?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder