29 Mart 2020 Pazar

Netflix'in Sihirli Anahtarları: LOCKE & KEY (Konusu, İnceleme, Yorumlar)


Netflix'in Şubat 2020'de yayınlanan dizisi. Kurgunun özgünlüğünden ötürü bence bu yılın en güzel Netflix dizilerinden biri. Üstelik son zamanlarda çıkan bazı dizilerin aksine, 3. bölümden itibaren sarmaya başlamıyor, Locke and Key. İlk bölümden itibaren içine çekiyor! Dizinin konusu kısaca şöyle.

Locke and Key dizisi neyi anlatıyor?
Üç çocuk ve bir anneden oluşan Locke ailesi, babanın ölümünün ardından Matheson (Massachusetts, ABD) kasabasına taşınır. Bu taşınma fikri anne Chamberlain'den çıkmıştır çünkü o, mekan değişikliğinin yas sürecindeki aileye iyi geleceğini düşünmektedir. Ne var ki çocukların bu taşınma işinden memnun olmadıklarını ta ilk sahnelerden anlarız. Locke ailesi bu kasabada Locke Evi olarak bilinen ve baba tarafından miras kalan evde yaşayacaklardır. Duncan Amca aileye evi gezdirirken, ailenin en küçük üyesi Bode de bahçede bir kuyu keşfeder. [Bunlar ilk sahneler. Spoiler vermeyeceğim. Rahat ol.] Bode kuyudan bir sesler işitir, sanki içeride biri yaşamaktadır. Bode'yi şaşırtan ve ürküten bu olay, evdeki tek esrarengiz durum değildir. Ağabeyi ve ablası okula gidip, annesi de kasabayı keşfe çıkınca, bu kocaman ve tozlu evde yalnız kalan Bode, fısıltılar işitir ve fısıltıları takip edince anahtarlar bulur. Fısıldayan anahtarlar! Bakalım anahtarların nasıl bir hikmeti var ve kuyudaki sesin sırrı ne?

Body holds a key.

Locke Evi (Locke House) 

Yazının devamı eser miktarda spoiler (tat kaçıran) içeriyor. 

Locke & Key Hakkında Yorumlar
Gelelim dizi hakkındaki yorumlarıma. Ben fantastik dizileri çok seviyorum ve uzun zamandır yaratıcı bir kurgu, özgün bir konu çıkmamıştı. Locke & Key bu eksikliği gideriyor. Diziyi izlerken kurgunun orijinalliğine hayran kaldım. Sihirli anahtarlar konsepti, her birinin farklı bir işlevi olması, şeytani bir varlığın bunların peşine düşmesi, mağaradaki geçidin ardında bir evren olması bence bu sıradışılığı güzelce desteklemiş. Yetişkinlerin yaşanan sihirli olayları hatırlamıyor oluşu da ilginç bir detay. Mesela Duncan Amca gençliğinde bu sihirli anahtarlar ile hayli haşir neşir olmuş ancak şu anda hiçbir şey hatırlamıyor, o dönemden. Aynı şekilde anne de aynanın içinden geçip ölüm kalım mücadelesi verdi ve bu tuhaf olayı 5 dakika içerisinde unuttu. Bu gibi ayrıntılar diziye gizem katmış ve yaratıcılığı desteklediği için bence hoş olmuş. Genel olarak yaratıcı bir kurgu ile karşı karşıyayız ve ben bunu sevdim! Buna ek olarak geriye dönüşler hem çocukların baba ile olan bağını daha iyi gösteriyor hem de ailenin yaşadığı travma sonrası dönemi daha iyi hissetmemize yardım ediyor.
Gelelim görselliğe. Bence animasyonlar ve efektler kaliteli idi. Örneğin, Bode'nin ruh olduğu ve uçtuğu sahnedeki ışıklar, tozlar güzeldi. Gölgelerin eve saldırması da ürkütücüydü. Sonuçta gölgeden yaratıklar, bir evi talan ediyor! Dodge'ın alevler yarattığı sahne ve mağaradaki geçidin arkasındaki "evren" de etkileyici görünüyordu. Ayrıca dizi boyunca, kapılardan başka yerlere geçilen sahnelerin nasıl çekildiğini merak edip durdum. (Tahminlerim var ancak hiç araştırmadım.) Bu yüzden, genel olarak görsel efektlerin başarılı olduğunu söylemek mümkün.

Gür sesi, bilmiş konuşması, merakı
ve iyi kalpliliği ile dizinin en sevimli karakteri, Bode. 
Dizi hakkında birkaç detay vereyim. Lock (kilit) kelimesinden türediği belli olan Locke, yan ailenin soyadı, bir sözcük oyunu. Zira anahtarlar Locke Evi'nde bulunuyor ve ailenin de bu sihirli anahtarlar ile bir bağı var. Dizi kurgusal olarak Massachusets'te geçse de aslında Kanada'nın Yeni İskoçya adlı bölgesinde çekiliyor.

Özetle dizinin hikayesi gayet özgün ve yaratıcı. Bu yaratıcılık da çeşitli detaylar ile güzel işlenmiş. Ben beğendim. Fantastik dizi sevenlerin keyif alacağına eminim. Diziye puanım 9/10. Yeni sezonda yetişkinlerin büyülü şeyleri anımsamıyor olmasının sebebi biraz daha açıklanır diye umuyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder